Jak se obléknout do tropických veder

Jak se obléknout do tropických veder

Když udeří horka a ulice žhnou jako sauna, oblékání přestává být legrace a stává se bojem o život. Skrytí za skly slunečních brýlí se vzájemně pozorujeme a hodnotíme, kdo má moc krátkou sukni a kdo naopak příliš hluboký dekolt. A když už se s teplotou a pohledy nějak vypořádáte, vstoupíte do klimatizované místnosti a je rázem konec legrace. Úplně cítíte, jak vám na rozpálených ramenou postupně roste jinovatka a následně přeskakuje hlas z nachlazení

@pinterest

Obléknout se do veder je chůze po ostří nože. Intuitivně vždycky cítím, že nejlepší by bylo vysvléknout se do plavek, nebo se podobně jako v sauně jen zabalit do prostěradla, ideálně mokrého. No, ještě pořád platí ta vyhláška o veřejném pobuřování? A tak mi nezbývá, než se zahalit o něco více. Co třeba obléknout si přes plavky pareo nebo šortky, tak jak se mi osvědčilo na pláži? Tudy cesta nevede. Vystavovat břicho s náležitou hrdostí, to mohou jen fitness modelky, malé holčičky a pánové s vanou tak velkou, že se do ní vleze aspoň 20 piv. Co takhle nějaký topík? Tílko s tenkými ramínky je ale nebezpečná věc, zvláště když váš hrudník nepřipomíná přistávací dráhu. Plavkový vršek prsa deformuje, v podprsence se potím a módní policie se může pominout z čouhajících ramínek. A nevzít si ji? Stačí vzpomenout si na všechny mlsné pohledy… které se samozřejmě nezastaví jen u pasu. Jeansy nepřipadají v úvahu a šortky, tím kratší, čím je tepleji, budí u diváků náležitý rozruch. Zbývá jen sukně. V horku je pro mě oblékání boj a kompromis, žádná rozverná hra.

Nejlepší inspiraci poskytuje sama příroda a tak se i já ve vedrech nakonec obracím k tradičním řešením. Jak se oblékají ženy v Indii? Co se osvědčilo lidem ze Sahary? Klíčem k pohodě v horku překvapivě není odhalení, ale rafinovaná práce se stínem. 11 z 10 dermatologů jásá – a já s nimi souhlasím. Jak si svůj stín nést všude sebou?

NYFW Street Style @gettyimages

Po letech experimentování jsem zjistila, že nejlépe mi je ve volných tunikách, s dlouhým rukávem a délkou pod kolena. Len, bavlna nebo hedvábí za chůze povlává a kolem těla tak proudí vzduch, sluníčko se nedostane na kůži a bílá barva ho odrazuje. S oblíbeným kloboučkem na hlavě mám chráněný krk i obličej – a díky dlouhým rukávům mi ani klimatizace neublíží. A že to je nuda? Nepřijde mi. Střídám tašky i boty, podle nálady si zápěstí a kotníky ověsím náramky, nebo se naopak tvářím jako důstojná dáma s hodinkami. Když takhle oblečená jedu v MHD a vidím, jak se obnažení spolucestující vaří ve vlastní šťávě, nijak jim nezávidím.

Zkuste to taky

Vyražte do ulic v dlouhých volných kalhotách, lehoučkých jako vánek. Dopřejte si lněnou košili nebo šaty, pod které by se vešly i dva melouny. Neste si sebou svůj stín v podobě klobouku – a nechte ostatní, ať vám závidí. Zpátky do šortek nebo plavek se koneckonců můžete svléknout vždycky.